I.T SECURITY

Home - , - I.T SECURITY

I.T SECURITY

Η Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων είναι από τους πλέον σημαντικούς τομείς της Πληροφορικής στην σύγχρονη εποχή διότι τα πάντα εκτελούνται πλέον ηλεκτρονικά, από απλές online αγορές και συνδέσεις σε κοινωνικά δίκτυα, μέχρι πληρωμές προμηθευτών, επιχειρήσεων και μισθοδοσία.

Όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν οι παραπάνω εργασίες, βρίσκονται εκτεθειμένα στο Διαδίκτυο για όλους εκείνους που περιμένουν κακόβουλα να τα εκμεταλλευτούν. Δίχως την κατάλληλη κατάρτιση οι χρήστες είναι εν δυνάμει θύματα ηλεκτρονικού εγκλήματος (κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών, οικονομικών/προσωπικών δεδομένων κ.α.). Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη στην Κοινωνία της Πληροφορίας όλοι οι χρήστες να είναι ικανοί να προστατευθούν από τις κακοτοπιές.

Η ασφάλεια πληροφορικής είναι ένα σύνολο στρατηγικών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η οποία εμποδίζει την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε οργανωτικά και περιουσιακά στοιχεία όπως υπολογιστές, τα δίκτυα και τα δεδομένα, εξελιγμένων χάκερ.

Καθώς οι χάκερ γίνονται ολοένα και πιο έξυπνοι, η ανάγκη προστασίας των ψηφιακών πόρων και των συσκευών δικτύου είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ενώ η παροχή ασφάλειας IT Security ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να είναι δαπανηρή, μια σημαντική παράβαση κοστίζει πολύ περισσότερο στη δομική οργάνωση μιας εταιρείας. Μεγάλες παραβιάσεις μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μιας μικρής επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα περιστατικό, οι ομάδες ασφάλειας IT μπορούν να ακολουθήσουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνου για να αποκτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Ποιες είναι οι απειλές για την ασφάλεια της πληροφορικής;

Οι απειλές για την ασφάλεια έχουν διάφορες μορφές. Μια κοινή απειλή είναι το κακόβουλο λογισμικό το οποίο μπορεί να έρθει σε διαφορετικές παραλλαγές για να μολύνει συσκευές δικτύου, όπως:

 1. Ransomware
 2. Spyware
 3. Virus

Αυτές οι απειλές καθιστούν ακόμα πιο σημαντικό να υπάρχουν αξιόπιστες πρακτικές ασφαλείας.

Είδη ασφάλειας Δικτύου

Η ασφάλεια δικτύου χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την είσοδο μη εξουσιοδοτημένων ή κακόβουλων χρηστών στο δίκτυό σας. Αυτό εξασφαλίζει ότι η χρηστικότητα, η αξιοπιστία και η ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποφευχθεί η πρόσβαση ενός χάκερ σε δεδομένα μέσα στο δίκτυο, ενώ παράλληλα εμποδίζει τους κακόβουλους χρήστες να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα των χρηστών σας να έχουν πρόσβαση ή να χρησιμοποιούν το δίκτυο.

Διαδικτυακή ασφάλεια

Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο περιλαμβάνει την προστασία των πληροφοριών που αποστέλλονται και λαμβάνονται στα προγράμματα περιήγησης, καθώς και την ασφάλεια του δικτύου που περιλαμβάνει εφαρμογές μέσω διαδικτύου. Αυτές οι προστασίες έχουν σχεδιαστεί για την παρακολούθηση της εισερχόμενης διαδικτυακής κίνησης για κακόβουλο λογισμικό καθώς και για ανεπιθύμητη κίνηση. Αυτή η προστασία μπορεί να έρθει με τη μορφή τείχους προστασίας, antimalware, και antispyware.


Ασφάλεια τελικού σημείου

Η ασφάλεια του τελικού σημείου παρέχει προστασία σε επίπεδο συσκευής. Οι συσκευές που μπορούν να ασφαλιστούν από την ασφάλεια των τελικών σημείων περιλαμβάνουν κινητά τηλέφωνα, tablet, φορητούς υπολογιστές και επιτραπέζιους υπολογιστές. Η ασφάλεια του τελικού σημείου θα αποτρέψει τις συσκευές σας από την πρόσβαση σε κακόβουλα δίκτυα που ενδέχεται να αποτελούν απειλή για την εταιρεία σας. Η προληπτική προστασία από κακόβουλο λογισμικό και το λογισμικό διαχείρισης συσκευών αποτελούν παραδείγματα ασφάλειας του τελικού σημείου.


Ασφάλεια Cloud

Οι εφαρμογές και τα δεδομένα σας μετακινούνται στο cloud, που σημαίνει ότι οι χρήστες συνδέονται απευθείας στο Internet και δεν προστατεύονται από την παραδοσιακή ασφάλεια δικτύου. Η ασφάλεια του Cloud μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της χρήσης των εφαρμογών ( software-as-a-service (SaaS ) και του δημόσιου cloud. Ένας μεσίτης ασφαλείας πρόσβασης σε cloud (CASB), μια ασφαλής πύλη Internet (SIG) και μια ενοποιημένη διαχείριση απειλών (UTM) με βάση το cloud μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια.


Ασφάλεια εφαρμογών

Με την ασφάλεια των εφαρμογών, οι εφαρμογές κωδικοποιούνται ειδικά κατά τη στιγμή της δημιουργίας τους ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν είναι ευάλωτες σε επιθέσεις. Αυτό το πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας περιλαμβάνει την αξιολόγηση του κώδικα μιας εφαρμογής και τον προσδιορισμό των τρωτών σημείων που μπορεί να υπάρχουν στο λογισμικό.

Πληροφορίες

  • Date:21/06/2019
  • Tags: IT-Security

Share